V priebehu tohto týždňa euro posilnilo približne o 1,5 centa

11.09.2015 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 11. septembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny stagnuje. Dôvodom je nárast neistoty týkajúci sa budúcej menovej politiky v USA. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa popoludní predávalo po 1,1280 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako ráno. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1268 (vo štvrtok: 1,1185) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8875 (0,8941) eura.

V priebehu tohto týždňa euro posilnilo približne o 1,5 centa. Hlavným dôvodom je to, že finančné trhy príliš neočakávajú, že americká centrálna banka (Fed) zvýši úrokové sadzby prvýkrát po deviatich rokoch už v septembri. Podľa expertov je pravdepodobnosť, že Fed začne sprísňovať svoju menovú politiku už na budúci štvrtok (17.9.), menšia než tretina.

Spoločná európska mena dnes pokračovala v raste aj voči švajčiarskemu franku. Prvýkrát od polovice januára, keď švajčiarska centrálna banka SNB zrušila strop pre posilňovanie franku, stálo jedno euro viac než 1,10 CHF. Podľa hlavného ekonóma lichtenštajnskej VP Bank Thomasa Gitzela je frank aj napriek aktuálnemu oslabeniu stále nadhodnotený. Švajčiarske tovary a služby sú pre cudzincov stále drahé, čo má negatívny vplyv na ekonomiku.
 

Vyberte región